Blog

agir-psikolojik-travmalar

Ağır Psikolojik Travmalar

Psikolojik travma, insanların yaşadıkları olumsuz olaylar ve bunların etkileriyle baş edemediklerini fark ettikleri kendilerinin ve sevdiklerinin güvenlikte olmadığını hissettikleri yoğun üzüntü, stre…

Daha Fazla Bilgi
ucak-fobisi-ve-act-terapisi-korkulariyla-yuzlesmek-icin-etkili-bir-yaklasim

Uçak Fobisi ve ACT Terapisi: Korkularıyla Yüzleşmek için Etkili Bir Yaklaşım

Uçak fobisi, birçok insanın günlük yaşantısını etkileyen yaygın bir korku türüdür. Uçakla seyahat etmek istediklerinde yoğun bir kaygı ve panik hissi yaşayan bireyler, bu fobiyle mücadele etmekte zorl…

Daha Fazla Bilgi
sizofreni-tanisi-olan-bireyler-hastaliklarinin-farkinda-olabilirler-mi

Şizofreni Tanısı Olan Bireyler Hastalıklarının Farkında Olabilirler Mi?

Şizofreni, karmaşık bir psikiyatrik hastalık olup, bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarında bozulmalara neden olabilir. Şizofreni hastaları genellikle gerçeklikle bağlantılarını kaybeder ve hayal …

Daha Fazla Bilgi
kumarin-istegini-yonetmek-bagimlilikla-savasmak-icin-yolculuk

Kumarın İsteğini Yönetmek: Bağımlılıkla Savaşmak için Yolculuk

Kumar, toplumumuzda çekiciliğiyle sıklıkla karşılaşılan bir aktivite olmuştur. Ancak, kumarın gerçek yüzünü görmek ve bu bağımlılığın yıkıcı etkileriyle mücadele etmek önemlidir.…

Daha Fazla Bilgi
alkol-bagimliligi-tedavisi-yeni-bir-baslangic-icin-adimlar

Alkol Bağımlılığı Tedavisi: Yeni Bir Başlangıç İçin Adımlar

Alkol bağımlılığı, birçok kişinin hayatını etkileyen ciddi bir sorundur. Birçok insan, alkol kullanımını kontrol altına almakta zorluk çeker ve zamanla bağımlılığa dönüşebilir.…

Daha Fazla Bilgi
bipolar-bozukluk-tedavisi-ruh-hali-dengeleyici-ilaclarla-umut-verici-yolculuk

Bipolar Bozukluk Tedavisi: Ruh Hâli Dengeleyici İlaçlarla Umut Verici Yolculuk

Bipolar bozukluk, ruh hâlinin aşırı değişimlerine yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Zaman zaman mani (aşırı enerjik, coşkulu) dönemlerle depresyon (çok düşük ruh hali) arasında gidip gelen bu d…

Daha Fazla Bilgi
unutkanlik

Unutkanlık

Halk arasında unutkanlık durumunun yalnızca yaşlılarda görülmekte olduğu düşünülmektedir. Ancak bu durum kesinlikle doğru değildir. Hemen her yaştan insanda farklı nedenlerden dolayı ortaya …

Daha Fazla Bilgi
deliryum

Deliryum

Aslında psikolojik bir hastalık olmayan deliryum, diğer tıbbi problemlerin neden olduğu, ani başlangıçlı zihin fonksiyonlarının bozulmasıdır. Genellikle hastanede yataklı servislerde ve yoğun bak…

Daha Fazla Bilgi
kuruntu-nedir

Kuruntu Nedir?

Kuruntu Nedir? Yaygın olarak görülen kaygı bozukluğunun başlıca özelliklerinden biri olduğu söylenebilmektedir. Kişi sürekli olarak bazı olaylar hakkında olumsuz düşüncelere kapılmakta ve bazı ol…

Daha Fazla Bilgi
demans

Demans

Demans, bir diğer adıyla demantia, genellikle yaşlılıkta görülen ve beyin fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık durumunu ifade eder.…

Daha Fazla Bilgi
y-kusagi-ve-z-kusagi-ruh-sagligi-sorunlarina-nasil-yaklasiyor

Y Kuşağı Ve Z Kuşağı Ruh Sağlığı Sorunlarına Nasıl Yaklaşıyor?

Y Kuşağı ve Z Kuşağı Ruh Sağlığı Sorunlarına Nasıl Yaklaşıyor? Son dönemde hakkında pek çok tartışma yaşanan kuşaklar, birbirlerini yetiştikleri dönemin farklılıklarından dolayı zaman zaman anlam…

Daha Fazla Bilgi
uzuntu-ve-depresyon-nasil-ayirt-edilir

Üzüntü Ve Depresyon Nasıl Ayırt Edilir?

Üzüntü ve Depresyon Nasıl Ayırt Edilir? Zaman zaman her insan bazı nedenlerden dolayı üzüntü hissetmektedir. Bu üzüntü bazen depresyon olarak nitelendirilmektedir. Çünkü pek çok insan ruhsal sıkı…

Daha Fazla Bilgi
duygusal-zeka-ne-anlama-geliyor

Duygusal Zeka Ne Anlama Geliyor?

Duygusal Zeka Ne Anlama Geliyor? Son yıllarda oldukça önem verilen bir kavram haline geldiği gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise hayatta başarının ve mutluluğun yakalanabilmesinde belirli bir IQ …

Daha Fazla Bilgi
ya-stresimle-bas-edemezsem

Stres Nedir?

Stres; zorlanma, baskı ve gerilme olarak tanımlanabilir. Kişinin bir durum karşısında zorlanması ve bu durum karşısında kendisini zihni bulanmış halde hissetmesidir. Bu durumlar günlük hayatta ya da i…

Daha Fazla Bilgi
mukemmeliyetci-olmak-ile-cok-basarili-olmak-arasindaki-fark

Mükemmeliyetçi Olmak İle Çok Başarılı Olmak Arasındaki Fark

Mükemmeliyetçi olan bireyler genelde kendilerine zarar verdiklerini hissetmemektedir. İsteklerini ve azimlerinin kendilerine başarı onay ve sevgi kazandıracağını düşündürmektedir. Takdir kazanmak…

Daha Fazla Bilgi
obsesif-kompulsif-bozukluk-travma-ve-emdr

Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma Ve EMDR

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bireye ciddi sıkıntıya neden olan girici ve kontrol edilemez obsesyonlar ve kompulsiyonlarla karakterize nöropsikolojik bir hastalıktır (APA, 2013). OKB en sık görüle…

Daha Fazla Bilgi
yaraticilik-ve-ruh-sagligi

Yaratıcılık Ve Ruh Sağlığı

Yaratıcılık ve ruh sağlığı arasında bir bağlantı olduğu gözlemlenebilmektedir. Gerçekleştirilen bazı araştırmalarda yaratıcılık durumunun bireyin ruh sağlığı ile alakalı olduğu söylenmektedir. Ya…

Daha Fazla Bilgi
travma-sonrasinda-ruh-ve-bedende-olan-degisiklikler

Travma Sonrasında Ruh Ve Bedende Olan Değişiklikler

Öncelikle travmanın tanımı yapmak önemlidir. Günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar “travma” olarak…

Daha Fazla Bilgi
oz-sefkati

Öz-Şefkati

Öz-şefkati, zor zamanlardan geçildiğinde ihtiyaç duyulan şefkat, anlayış, nezaket ve desteği bireyin kendisine gösterebilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bireylerin gösterdiği şefkatin sosyal d…

Daha Fazla Bilgi
agri-duyarliligini-etkileyen-7-psikolojik-faktor

Ağrı Duyarlılığını Etkileyen 7 Psikolojik Faktör

İnsanlar, beynin tüm duyulardan kendisine iletilen girdileri yorumlayarak acı hisseder. Ağrının algılanmasında önemli bireysel farklılıklar vardır. Müzik dinlemek, kişinin acı algısını azaltmada etkil…

Daha Fazla Bilgi
terapimin-ise-yaradigini-nasil-anlarim

Terapimin İşe Yaradığını Nasıl Anlarım?

Terapiye giden pek çok insan bu tedavi yönteminin işe yarayıp yaramadığını sorgulamaktadır. Öncelikle terapi öncesindeki durumun ne yönde olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Hangi rahatsızlık mevcut…

Daha Fazla Bilgi
psikoterapiler-ve-psikoterapistler-hakkinda-dogru-bilinen-10-yanlis

Psikoterapiler Ve Psikoterapistler Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış

Psikoterapiler ve psikoterapistler hakkında doğru bilinen 10 yanlışı kısaca derlediğim bu yazıda bulabilirsiniz…

Daha Fazla Bilgi
yetiskin-dehb-yi-yonetmek-icin-ipuclari

Yetişkin DEHB’yi Yönetmek İçin İpuçları

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hayatınızın her alanında problemler yaratabilir. Ancak bu ipuçları semptomlarla başa çıkmanıza, odaklanmanıza ve kaosu sakinleştirmenize yardımcı olabilir…

Daha Fazla Bilgi
kayip-ve-yas-sonrasi-yapilabilecekler

Kayıp Ve Yas Sonrası Yapılabilecekler

Ne tür bir kayıp yaşamış olursanız olun, yas tutmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Ancak yasın aşamalarını ve türlerini anlayarak, başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulabilirsiniz.…

Daha Fazla Bilgi
ruh-sagligina-dair-efsaneler-ve-gercekler

Ruh Sağlığına Dair Efsaneler Ve Gerçekler

Ruh Sağlığına Dair Efsaneler ve Gerçekler. Ruh sağlığı ile ilgili efsaneler ve gerçek arasındaki farkları öğrenmek ister misiniz? En yaygın ruh sağlığı mitleri hakkındaki gerçekler.…

Daha Fazla Bilgi
stres-mi-kaygi-mi

Stres Mi, Kaygı Mı?

Pek çok birey günlük yaşam içerisinde bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu yaşanan sorunların sonucunda gergin hissedebilmekte ve strese veya kaygıya kapılabilmektedir. Ancak yaşadığı durumun stres mi …

Daha Fazla Bilgi