Terapimin İşe Yaradığını Nasıl Anlarım?

Terapimin İşe Yaradığını Nasıl Anlarım? Terapiye giden pek çok insan bu tedavi yönteminin işe yarayıp yaramadığını sorgulamaktadır. Öncelikle terapi öncesindeki durumun ne yönde olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Hangi rahatsızlık mevcut ise belirtileri belirlenmekte ve bu belirtilerin ne durumda olduğuna bakılması gerekmektedir.

Terapiye başladıktan bir süre sonra hastanı kendini ilk dönemde olduğu durum ile karşılaştırması gerekmektedir. Yaşadığı durumda hafifleme olup olmadığına bakması bir sonuç elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Her bireyde iyileşme süreci ve süresi farklı olabileceğinden dolayı bu durum kişiden kişiye değişim göstermektedir.

hdwebsitegorsel

 

 

Aynı zamanda davranışlarda değişim yaşanıp yaşanmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer bir değişim yaşanmış ise bu değişimin ne yönde olduğuna bakılması ile birlikte sonuç elde edilmektedir. Terapinin işe yaradığını gösteren durumlardan biri ise kişinin kendisine dair farkındalığının ve iç görüsünün artmaya başlamasıdır. Bu durumda kişinin davranışlarında, belirtilerinde azalmalar gözlemlenebilmektedir. Bir diğer yol ise duygular ile kurulan ilişkiye bakmaktır.

Bir terapinin amacı kişinin çok mutlu hissetmesini sağlamak değildir. Terapi esnasında kişinin kaçındığı duygular, insanlar veya konular ortaya çıkarılmaktadır. Bu durumda kişi kendini kaçındığı şeyleri konuşurken bulabilmektedir. Böylelikle kaçındığı durumları keşfetmesi sağlanmaktadır. Üstü örtülen ve görmezden gelinen konular bazen kişinin zorlanmasına yol açabilmektedir. Fakat bazen daha iyi hissedebilmek için kaçınılan durumlar ile yüzleşmek gerekebilmektedir.

 

 

PSİKOLOG GERÇEKTE İŞE YARIYOR MU?

‘’Psikolog Gerçekte İşe Yarıyor mu?’’ sorusu birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Psikolog tarafından alınan terapinin pek çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle psikolog ile şimdiye kadar konuşulamayan, anlatılamayan durumlar konuşulabilmektedir. Kişiye konuşma fırsatı tanınmaktadır. Bunun yanı sıra terapi esnasında konuşulan ve acı veren durumlar, konuşulabilir hale getirildiğinden dolayı acının hafiflemesine yardım etmektedir. Kişinin içine kapanarak acılarını saklamasının önüne geçilmektedir. Bu durum daha konuşulabilir bir hale getirilerek paylaşılmasına olanak sağlanmaktadır.

Psikolog ile gerçekleştirilen terapi seanslarında olumsuzlukların yükünün nasıl üstlenileceği öğrenilmektedir. Ayrıca psikolog tarafından kişiye duygularını nasıl kontrol altına alacağı öğretilmektedir. Yaşanan olaylara daha mantıksal açıdan yaklaşmasına olanak sağlanmaktadır.

PSİKOLOJİK TERAPİ NE İŞE YARAR?

Psikolojik Terapi Ne İşe Yarar? Öncelikle ruhsal ve duygusal sorunların çözülebilmesi, psikolojik dengenin korunması amacıyla uygulanmaktadır. Psikolojik dengenin korunmasının yanı sıra geliştirilmesine de yardım sağlamaktadır. Ruhsal bir destek süreci olarak da bilinmektedir. Burada psikolojik anlamda sorun yaşayan kişiler ile etkileşim ve iletişim kurulmaktadır. Terapinin faydaları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Her türlü zorluk karşısında ayakta durabilme gücü
  • Gelişim sürecini etkileyen davranışları değiştirme
  • İletişim ve sosyal ilişkilerin daha iyi hale getirilmesi
  • Geleceğe yönelik hedefler oluşturulması
  • Sorun çözme yeteneğinin gelişmesi
  • Kişinin kendine dair olan olumsuz düşüncelerini fark etmesi
  • Korku, öfke, yas gibi olumsuz duygular ile güçlü bir şekilde baş edebilme
  • Mental sağlık sorunlarının ortaya çıkardığı etkiler ile baş edebilme

Bunun gibi pek çok durum terapi esnasında konuşulmaktadır. Bireyin kendi içerisinde var olan gücün ve enerjinin olumlu bir anlamda dışarı çıkması ve olumsuz durumlar karşısında güç kazanması sağlanmaktadır.

 

 

PSİKOTERAPİ İLE İYİLEŞME NASIL OLUR?

Psikoterapi ile İyileşme Nasıl Olur? İyileşme süreci her hastada farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bazı hastalarda kısa sürede iyileşme sağlanabilirken bazılarında ise uzun sürebilmektedir. Genelde ortalama 3 ay sonra iyileşme belirtileri gözlemlenmeye başlamaktadır. Aynı zamanda hastaya uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak da süreçte değişimler meydana gelebilmektedir. Terapilerin sonucunda ise hastaların kendilerini daha iyi hissetmesi ve hayat kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kuruntu-nedir

Kuruntu Nedir?

Kuruntu Nedir? Yaygın olarak görülen kaygı bozukluğunun başlıca özelliklerinden …

Devamını Oku
yetiskin-dehb-yi-yonetmek-icin-ipuclari

Yetişkin DEHB’yi Yönetmek İçin İpuçları

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hayatınızın her alanında problemler yaratabi…

Devamını Oku