UNUTKANLIK
Halk arasında unutkanlık durumunun yalnızca yaşlılarda görülmekte olduğu düşünülmektedir. Ancak bu durum kesinlikle doğru değildir. Hemen her yaştan insanda farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmekte olan bir durumdur. Genç yaşlarda olan insanların da bu durumu yaşama ihtimali bulunmaktadır. Bazı durumlarda unutkanlık yaşanması olağan bir durum olarak görülebilmektedir. Günlük nedenlere, vitamin eksikliklerine ya da hormon yetersizliklerine bağlı olarak kendini gösterebilmekte olan bir durumdur.
Bunların yanı sıra ilerleyen yaşlarda alzheimer ile birlikte demans oluşumuyla da görülebilmektedir. Bu hastalığın en sık görülen belirtisi unutkanlık ile birlikte ortaya çıkmakta olan depresyon durumudur. Bundan dolayı da kişinin çevresindeki ve ailesindeki insanların daha dikkatli hareket etmesi ve kişiye daha özenli davranması gerekmektedir.
UNUTKANLIK NEDENLERİ
Unutkanlık nedenleri arasında pek çok farklı durum yer alabilmektedir. Öncelikle ileri yaşlarda olan bireylerde genellikle alzheimer ile birlikte ortaya çıkmakta olan demans hastalığı ile birlikte görülmektedir. Bunun yanı sıra farklı hastalıklar da buna neden olabilmektedir. Genç yaşlarda da görülebilmekte olan unutkanlık, günlük hayatın yoğunluğu, temposu ve stresi nedeni ile ortaya çıkabilmekte olan bir durumdur. Direkt olarak bir hastalık olduğu söylenemez ancak ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Bazen unutkanlığa neden olan durum oldukça ciddi bir rahatsızlık olabilmekte iken bazen de günlük tempo nedeni ile ortaya çıkmakta olan bir durum olduğu bilinmektedir.
UNUTKANLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Unutkanlık Belirtileri Nelerdir? Unutkanlık durumu genellikle bir hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Bu durum altta yatan bir nedenden dolayı ortaya çıkabileceği gibi bazen de günlük yaşamın etkisi nedeni ile oluşum gösterebilmektedir. Ancak bu durum fark edildiğinde mutlaka neden oluştuğunun sorgulanması gerekmektedir. Böylelikle altta yatan ciddi bir hastalık bulunmakta ise erken dönemde bu durum fark edilebilmektedir. Unutkanlığın belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:
- Özel günleri unutmak
- Özel eşyaları kaybetmek
- Ocaktaki yemeği unutmak
- Kapının üzerinde anahtarı unutmak
- Sık sık karşılaşılan insanların ismini unutmak
- Sohbet sırasında cümleleri unutmak
Hemen her yaştan insanda ortaya çıkabilmekte olan bu durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü altta yatan bir neden olabilmektedir.
Unutkanlık Sebepleri Nelerdir?
Unutkanlık Sebepleri Nelerdir? Nedenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Gereksiz pek çok bilginin hafıza yer alması
- Teknolojik aletlere aşırı maruz kalma
- Tiroit hormonlarında bozukluk
- Vitamin eksikliklerinin var olması
- Doğru bir beslenmeye sahip olmama
- Stres, kaygı ve depresyon
- Santral sinir sistemini tahrip etmekte olan bazı hastalıklar
- Uyku düzeninin olmaması
- Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı
- Folik asit eksikliği
- Kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirilen diyetler
- Beyinde tümör varlığı
- Zihinsel yorgunluk hali
- Kafa travması ile birlikte bellekte hasar meydana gelmesi
- Kitap okuma alışkanlığının olmaması
Bunlar ve bunların dışında pek çok farklı durum unutkanlık oluşmasına neden olabilmektedir. Eğer unutkanlık durumunun varlığı fark edilir ise ilerleme göstermeden tedavi edilmesi gerekmektedir.
Unutkanlık Nasıl Geçer?
Unutkanlık Nasıl Geçer? Bu durumun geçmesi için öncelikle altta yatmakta olan hastalığın tespit edilmesi gerekmektedir. Altta yatmakta olan hastalığın tespit edilmesi ile birlikte hastanın tedavi süreci başlatılabilmekte ve bununla birlikte ilerleme kaydedilebilmektedir. Erken dönemde fark edilen durumların önüne geçilmesi daha hızlı ve kolay olabilmektedir.
Bunların yanı sıra yaşlı olan bireylerde daha sık görülen alzheimer hastalığı da unutkanlığa neden olmaktadır. Ancak bu durumun herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Yalnıza semptomların hafiflemesi için ilaç tedavisine başvurulabilmektedir. Kısacası unutkanlığın nasıl iyileşeceğinin bulunması için öncelikle altta yatan nedenin detaylı bir şekilde tespit edilmesi ve buna uygun olarak ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir.
Daha önce de belirtiğimiz gibi unutkanlığa yaşlanma, stres, uyku yoksunluğu, ilaç yan etkileri ve Alzheimer hastalığı veya diğer bunama türleri gibi bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir. Unutkanlık sinir bozucu olabilse de hafızanızı geliştirmek ve unutkanlığı azaltmak için deneyebileceğiniz birkaç strateji vardır.
Etkili bir strateji, kendiniz için bir rutin oluşturmaktır. Bu, düzenli bir uyku programı ayarlamayı, dengeli beslenmeyi ve düzenli egzersiz veya fiziksel aktivite planlamayı içerebilir. Ayrıca, önemli görevleri veya randevuları hatırlamanıza yardımcı olması için alarmlar veya yapılacaklar listesi gibi hatırlatıcılar kullanmayı deneyebilirsiniz.
Başka bir yararlı strateji, bir şeyleri hatırlamanıza yardımcı olması için görselleştirme tekniklerini kullanmaktır. Bu, hatırlamanız gereken bilgilerle ilişkilendirilen ve bilgileri daha sonra daha kolay hatırlamanıza yardımcı olabilecek zihinsel görüntüler oluşturmayı içerir.
Odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olabilecek farkındalık ve meditasyon yapmayı da deneyebilirsiniz. Bu teknikler, dikkatinizi şimdiki ana odaklamayı içerir ve unutkanlığa katkıda bulunabilecek stres ve kaygıyı azaltmak için özellikle yardımcı olabilir.
Son olarak, her ikisi de beyin işlevini ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olabileceğinden, sosyal olarak meşgul olmak ve zihinsel olarak uyarılmak önemlidir. Bu, sevdiklerinizle zaman geçirmeyi, hobilerle veya hoşunuza giden etkinliklerle uğraşmayı veya yeni beceriler öğrenmek için kurslara veya atölyelere katılmayı içerebilir.
Genel olarak, unutkanlık, yaşam tarzı değişiklikleri, zihinsel egzersizler ve diğer stratejilerin bir kombinasyonu ile yönetilebilir. Bu önerileri günlük rutininize dahil ederek hafızanızı geliştirebilir ve unutkanlığı azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, unutkanlık veya hafıza kaybı yaşamaya devam ederseniz, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu veya endişeyi ekarte etmek için psikiyatr ile konuşmanız önemlidir.