Mükemmeliyetçi Olmak İle Çok Başarılı Olmak Arasındaki Fark

Mükemmeliyetçi Olmak ile Çok Başarılı Olmak Arasındaki Fark Nedir? Mükemmeliyetçi olan bireyler genelde kendilerine zarar verdiklerini hissetmemektedir. İsteklerini ve azimlerinin kendilerine başarı onay ve sevgi kazandıracağını düşündürmektedir. Takdir kazanmak için bu şekilde davranmaktadır. Ancak genelde tam tersi bir durum yaşanmaktadır. Başarılı olabilmektedir fakat kullandığı yöntemler nedeniyle sevgiden ve kabul görmekten mahrum kalmaktadır.

Aynı zamanda mükemmeliyetçi olan bireyler başarı kaygısı yaşamaya eğilimdir. Mükemmeliyetçi olan ve başarı kaygısı yaşayan öğrenciler hem kendilerine zarar vermekte hem de akademik kariyerlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yüksek beklentilerinden dolayı iletişim sorunları yaşayabilmektedir. Çok başarılı olan bireyler ise bu durumları daha dozunda gerçekleştirmekte ve kendine zarar vermemektedir. Ayrıca yaptıkları işlerden dolayı iletişim problemleri, kargı gibi durumlar yaşamamaktadır.

hdwebsitegorsel

 

 

BİR İNSAN NEDEN MÜKEMMELİYETÇİ OLUR?

Bir İnsan Neden Mükemmeliyetçi Olur? Bireylerin mükemmeliyetçi olmasına neden olabilecek pek çok farklı durum bulunmaktadır. Sosyal öğrenme, tepki ve beklentiler mükemmeliyetçiliğin nedeni olarak gösterilebilmektedir. Bazı bireylerde bu durum çocukluk döneminde ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk döneminde takdir görme, sevilme, onaylanma gibi durumların başarı ile birlikte doyuma ulaşması, bireyin ebeveynlerinin tutumu bu durumu ortaya çıkarabilmektedir. Bununla birlikte çocukluk döneminde meydana gelen travmalar yine bireyin mükemmeliyetçi olmasına neden olabilmektedir.

​​​​​​

Genelde çocukluk döneminde yaşanan sorunlardan dolayı bireyin bu durumda olduğu gözlemlenmektedir. Fakat bu durum zaman içerisinde bireyin hem kendisine hem de işlerine zarar vermesine neden olabilmektedir.

AŞIRI MÜKEMMELİYETÇİLİK NEDİR?

Aşırı Mükemmeliyetçilik Nedir? Mükemmel olanın ulaşılabilir olduğuna dayanmakta olan ve mükemmel olana ulaşılması gerektiği inancına sahip olunması ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Böyle bir düşünce yapısına sahip olan kişiler, yaptığı hiçbir şeyin yeterince iyi olduğuna inanmamaktadır. Bütün enerjisini gerçekçi olmayan bir duruma harcamaktadır. Mükemmel olanın peşinde koşmaktadır. Ulaşılması imkansız olan bu hedef üzerinde kendine yoğun bir baskı yaratmaktadır. Böylelikle verimliliği de düşmektedir.

Hayatın her alanında bu durum kendini gösterebilmektedir. Oldukça küçük ve önemsiz detaylar üzerinde uzun süre durulabilmektedir. Fakat bu mükemmeliyetçilik durumu bazen elinden gelenin en iyisini yapmak ile karıştırılabilmektedir. Bireylerin işlerini en iyi şekilde yapması ileriye yönelik bir tutumdur. Bu durum oldukça normal karşılanabilmektedir ve burada ulaşılması imkansız sonuçlar yer almamaktadır.

Mükemmeliyetçi olan bireylerin özellikleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Onay, kabul ve sevgi ihtiyacı
  • Başarısızlık korkusu
  • Hata yapma korkusu
  • Olumsuza odaklanma
  • Katı düşünme
  • Öz değer eksiliği
  • Bir işi yaparken sık sık üzerinden geçme, sürekli tekrarlama ve düzeltmeye çalışma
  • Aşırı planlama yapma, düzenleme, sıralama
  • Karar verirken güçlük yaşama
  • Erteleme ve kaçınma eğilimi
  • Eleştirilmeye tahammül edememe

Bireyler bu mükemmeliyetçilik durumu ile birlikte genelde başarısız sonuçlar elde edebilmektedir. Hayatı boyuna mükemmel olanın peşinde koşarken eğlenmeyi ve keyfi kaçırmaktadır. Genelde erteleme eğilimine sahip olduğundan dolayı işlerini bitirememektedir. Detaylar içerisinde kaybolmakta ve zamanı yönetememektedir. Yeni şeyleri denemekten kaçındıkları için fırsatları değerlendirememektedir.

 

 

BAŞARI İNSANA NE KAZANDIRIR?

Başarı İnsana Ne Kazandırır? Öncelikle başarı ile mükemmeliyetçilik oldukça sık karıştırılabilmektedir. Fakat başarılı bireyler işlerini daha tutarlı ve gerçekçi biçimde meydana getirmektedir. Başarılı olan bireyler bazı şeyleri kısa sürede elde edemeyeceklerini bilmektedir. Ayrıca başarısızlık yaşamamaktan korkmamaktadır. Kendi fikirlerini söylemekten kaçınmamakta ve sürekli olarak sınırlarını zorlamaktadır. Zaman yönetimi iyidir ve doğru bir planlama ile işlerini gerçekleştirmektedir. Hayali sonuçlar elde etmek istemediğinden dolayı gerçekçi sonuçlara başarılı yönetimleri ile ulaşabilmektedir. Böylelikle başarılı bireyler hedeflerine ulaşmanın mutluluğunu yaşayabilmektedir

Bunlar da İlginizi Çekebilir

deliryum

Deliryum

Aslında psikolojik bir hastalık olmayan deliryum, diğer tıbbi problemlerin neden…

Devamını Oku
ucak-fobisi-ve-act-terapisi-korkulariyla-yuzlesmek-icin-etkili-bir-yaklasim

Uçak Fobisi ve ACT Terapisi: Korkularıyla Yüzleşmek için Etkili Bir Yaklaşım

Uçak fobisi, birçok insanın günlük yaşantısını etkileyen yaygın bir korku türüdür. Uç…

Devamını Oku