Panik Atak Anında Yapılacak 5 Etkili Yöntem | Doç. Dr. Hakan Delibaş

Herkese merhabalar.

Panik atak, ani korku ataklarıyla gelen bir rahatsızlık ve bu korku atağında korkunun yersiz ve gereksiz olduğu mesajını, beyninizin korku merkezine geri bildirimde bulunarak yavaşlatma şansınız var aslında. Peki nasıl yapabilirsiniz?

1. Nefes Egzersizleri

En önemli ipucu kelime “yavaşlama”. Her anlamda yavaşlayın lütfen. Öncelikle nefesinizi yavaşlatın. Derin ve yavaş nefesler alıp verin. İzin verin, nefesiniz yavaş yavaş dolsun ve yavaş yavaş boşalsın. Acele etmeyin bu sırada.

2. Toplama (Zeminleme) Teknikleri

Mümkün olduğunca 5 duyunuzu kullanın o an, diğer bir önerim de budur. Mümkün olduğunca koku, tat, görüntü, ses, dokunma bu duyularınıza yönelmeye ve anı fark etmeyi deneyin. Bunları bastırmak için değil ama bunları fark etmek için kullanın, olur mu? Acele etmeyin ve yavaşlayın.

3. Kas Gevşetme Egzersizleri

Diğer bir önerim kas gevşetme tekniği. Bu nedir? Vücudunuzdaki kasları saç tellerinizden başlayarak yüzünüzden, mimiklerinizden, ayak parmaklarınıza kadar kasıp bırakma şansınız var. Kasın ve bırakın, odağınızı bu yapın. Kaslarınızı, kasıtlı olarak bu şekilde kasıp bıraktığınızda, vücudunuza şu mesajı vermiş oluyorsunuz; “Ben şu an eğleniyorum seninle, seni önemsemiyorum panik atak.”

4. Olumlu ve Gerçekçi Düşünceler

Yine başka bir teknik; olumlu ve gerçekçi düşünmek. Bubir ölüm tablosu değil, bu bir ölüme yakın tecrübe değil. Bu yaşanan sadece çok ciddi bir korku atağı. Korku atağının gelip geçeceğini bilin. Şöyle düşünün; geçmişte en olumlu yaşadığınız ana gidin. Bu olumlu anlar ne kadar sürüyorlar acaba bir düşünün bakalım. Mutlu olduğunuz bir haberi aldığınız anı düşünün; ondan 5 dakika sonraki hali, 1 saat sonraki hali ne oluyor? Olumsuz duygular da böyle. Rahatsızlık duyduğunuz duygular, kendiliğinden geçer. Buna fırsat verin, bunların geçebileceği tecrübeye.

5. Güvendiğiniz Biriyle İletişime Geçin

Bir diğer önerim de güvendiğiniz biriyle bir iletişime geçin. Yardım alın, destek alın, paylaşın, yanınızda olmasını sağlayın. Fırsat verin. Bu durumun kendiliğinden geçebileceğini tecrübe edin. Kendiliğinden geçeceğini tecrübe ettikçe de, korku atağıyla artık baş edebildiğinizi, onunla kalabildiğinizi görebileceksiniz.