Panik Atak ve Panik Bozukluk Arasındaki Fark Nedir? | Doç. Dr. Hakan Delibaş

Şimdi bu iki durum birbiriyle karıştırılabiliyor. Panik atak dediğimiz şey aslında tek başına yaşanan yoğun bir korku atağı. Kişinin yoğun bir şekilde başının dönmesi, vücudunun uyuşması, ani bir korku veya bir şeylerin yolunda gitmediğine dair düşüncelerinin olduğu bir atak. Kendini sınırlayan bir atak.

Fakat panik bozukluğu ise, panik atak semptomlarının geleceğine dair aşırı derecede kaygı nedeniyle hayatı kısıtlamak, bir beklenti içinde olmayla belirli ortaya çıkan bir anksiyete bozukluğudur.

Panik atak ve panik bozukluğunun temel farkları tanım ve doğaları. Panik atak ani ve yoğun bir korkuyken, tekrarlayan atakların gelmesi ve tekrarlayan atakların olacağı durumlara kaçınma davranışıyla belirlidir. Yine yaygınlık ve süreklilik panik atak herkesin hayatında zaman zaman tecrübe edeceği bir korku atağıdır.

Panik bozukluk ise tekrarlayan panik ataklar, sürekli endişe haliyle karakterize edilen profesyonel yardım gerektiren bir durumdur. Davranış değişiklikleri yine farklarında temelinde vardır. Panik atakla atak sırasında korku ve endişe yaşar. Genellikle atak sonrasında yaşantı normal halinde devam eder. Panik bozukluğunda ise bu atağın gelmemesi için bir savunucu, bir kaçınma stratejileri güdülür ve kişi sürekli kaçınma davranışıyla yaşamını kısıtlar. Yaşam kalitesini etkiler. Bu ikisini birbirinden ayırmak önemlidir.

Panik bozukluğunda bir profesyonel destek almak gereklidir.