Bipolar Tedavisi

Bipolar tedavisi, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin sağlıklı ve üretken bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmelerine yardımcı olmaktadır. Bir muayene ile tedavi sürecine başlanması bu sorunu yaşayan kişiler için ilk adımdır. Eğer durumu tetikleyen bir sorun yoksa zihinsel bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu sayede teşhis gerçekleştirilmektedir. 

Sadece zihinsel değerlendirme yapılmaz bunun yanında bazı kan değerleri de istenebilmektedir. Bipolar bozukluk atakları sırasında kişiler bu durumun farkında değildir ve etrafına yaşattığı problemi genellikle bilmemektedir. Fakat detaylı bir analiz ile kişiye teşhis konulabilmekte ve böylelikle tedaviye başlanabilmektedir. Tedavi ile remisyona giren kişilerde bir süre sonra hastalığa içgörü (hastalığını bilme, farkında olma) gelişebilir.

hdwebsitegorsel

 

 

Tedavi bireyin kendi kendine uygulayabileceği bir durum değildir. Oldukça titiz bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle tedavide manik depresif atakların sıklığı azaltılmaya çalışılmaktadır. Bireyin daha normal bir hayat yaşayabilmesi için atakların şiddetinin de hafifletilmesi hedeflenmektedir. Eğer tedavi gerçekleştirilmez ise bireyin yaşadığı depresyon ya da mani dönemi 1 yıl kadar sürebilmektedir. Fakat tedavi uygulanmaya başlandıktan birkaç ay sonra iyileşme belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bipolar tedavisi, ilaçları, fiziksel ve psikolojik destekleri içeren bir tedavi yöntemidir. Birey tedavi başladığında ruhsal değişimlerini devam ettirebilmektedir ancak bu değişimlerde azalma meydana gelebilmektedir. Rahatsızlığın semptomları yönetilebilir bir hale getirilmektedir.

BİPOLAR TEDAVİSİ NEDİR?

Bipolar Tedavisi Nedir? Bipoların tedavisinin temelinde ilaç tedavilerine eşlik eden psikoterapi uygulamaları yer almaktadır. Bu iki tedavi seçeneği eş zamanlı olarak devam ettirilmektedir fakat bazen bunlar yeterli gelmeyebilmektedir. Böyle durumlarda hasta ile birlikte özel bir planlama hazırlanabilmektedir. Hastaya sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılmaktadır. Ayrıca hastanın uykusunu daha düzenli bir hale getirmesi ve düzenli bir şekilde spor yapması önerilmektedir. Çünkü bu alışkanlıkların kazandırılması iyileşme sürecinin daha iyi bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Hastaların her gün aynı saatlerde uyuyup uyanma, düzenli beslenme gibi alışkanlıkları edinmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Çünkü bu maddelerin kullanımı hastaların psikolojik anlamda kötü bir durum yaşamalarına yol açabilmektedir.

BİPOLAR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Bipolar Çeşitleri Nelerdir? Hastalığın üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar bipolar-1 bozukluk, bipolar-2 bozukluk ve siklotimi başlıkları altında incelenmektedir. Bipolar-1 bozukluk, hastanın manik dönem geçirdiği döneme verilen isimdir. Bu tanı ile birlikte hasta yaşamı boyunca manik, depresif, karma dönemler geçirebilmektedir. Birkaç ay sonrasında ise düzelebilmekte ve normal yaşamına devam edebilmektedir. Fakat koruyucu bir tedavi uygulanmaz ise bu süreçlerin ne aralıklar ile ortaya çıkacağı belirsiz hale gelmektedir.

Bipolar-2 bozukluk durumunda ise hasta yalnızca majör depresif ve hipomanik dönem geçirmektedir. Bu durumda mani ve karma tipi nöbetler bulunmamaktadır. Ayrıca ne sıklıkta ortaya çıkacağı belirsizdir. Siklotomi durumunda ise hastada daha hafif depresif dönemler gözlemlenmektedir. Fakat bu dönemler sürekli olarak yinelenmektedir. Hastanın normal kalabildiği bir dönem bulunmamaktadır. Eğer normal bir dönemi olsa bile bu durum 2 ayda fazla sürmemektedir. Daha hafif ama art arda devam eden bu durumun en az 2 yıl sürdüğü gözlemlenmektedir.

Bipolar Tedavi Edilebilir mi?

Bipolar Tedavi Edilebilir mi? Bipolar bozuklukta hastalar atak dönemlerinin dışında normal bir hayat devam ettirebilmektedir. Tedavi sürecinde ise atakların gelmesi beklenmemektedir. Bu atakların oluşması engellenmeye çalışılmaktadır. Bundan dolayı da hastaya ilaç tedavisi uygulanmakta ve duygu durum düzenleyici ilaçlar kullanması önerilmektedir. İlaç kullanımından bir süre sonra hastalar kendilerini oldukça iyi hissedebilmekte ve bu nedenle ilaçları bırakmak isteyebilmektedir. Fakat ilaçların tam iyileşme gerçekleşmeden bırakılması oldukça yanlıştır. Bu noktada hastanın yakınlarının ilaç tedavisini bırakmaması için önerilerde bulunması da gerekebilmektedir. Hiç belirtisi olmasada ilaç tedavisine devam etmesi atak gelişiminin önlenmesini açısından gereklidir. Koruyucu tedavi dönemi bu açıdan önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

borderline-kisilik-bozuklugu

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu olarak da bilinmektedir. Bire…

Devamını Oku
fobiler

Fobiler (Korkular)

Fobi bir duruma, yere ya da canlıya duyulan sürekli korku anlamına gelir. Kişi tehlik…

Devamını Oku