Panik Bozukluğu Tedavi Seçenekleri | Terapiler ve İlaçlar | Doç. Dr. Hakan Delibaş

Panik bozukluğu ani, beklenmedik korku ataklarıyla ilerler demiştik. Tedavisinde çeşitli seçenekler mevcut. Bunlar neler? İlaç ve psikoterapiler.

Bilişsel Davranışsal Terapi (BDT)

Psikoterapiler içerisinde özellikle en çok ön plana çıkan terapi ekollerinden, kanııt düzeyi en fazla olan terapi ekolü. Bu terapide kişinin panik atağına neden olan düşüncelerini fark etmesi, yeniden değerlendirmesi, bedensel duyumlarıyla barışması, bunları fark etmesi ve yönetmesi öğretilir.

Maruz Bırakma Terapisi

Ayrıca yine maruz bırakma terapileri var. Bunda da kişinin korkuyu uyandıran mevcut durumlarla, ortamlarla kontrollü bir şekilde yüzleşmesi, korkuyu tecrübe etmesi ve buna alışması, aşina olması sağlanır.

Antidepresanlar

Diğer bir seçenek ilaç tedavisidir. Tedavilerde bazı antidepresanlar kullanılır. Benzodiazepin türev ilaçlar kullanılır. Antidepresanlarla ilgili şöyle bir uyarı yapmam lazım; ilaçlar hemen etkinliğini göstermezler. Ortalama 1 ayı buluyor etkinliklerini göstermeleri. Başlangıçta da bazı türleri belirtileri arttırabilir. O yüzden bir hekim kontrolünde başlamanızı mutlaka öneririm.

Benzodiazepinler

Yine benzodiazepin türevi sakinleştiriciler vardır. Bunları ise başlangıçta kullanabiliyor hekimler, kullanıyoruz gündelik pratiğimizde. Fakat uzun süreli değil, çünkü bunlar bağımlılık potansiyeli taşıyorlar. Çok uzun süre kullanılmaması öneriliyor.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Diğer bir şey yaşam tarzı değişiklikleridir. Hayatınızdaki stres yönetimi, uyku düzeniniz, egzersiz spor yapmalar. Bunların etkinlikleri kanıtlanmış, faydalı olan şeylerdir. Lütfen hayatınızda bu tarz değişiklikleri mutlaka yapın.

Çünkü bir sorun var ortada, siz bir şeyleri değiştirmedikçe de bu sorun değişmeyecek belli ki. Lütfen bir şeyleri değiştirmek için harekete geçin. Her bireyin tedavisi kendine özgüdür. Lütfen hekiminizle bir konuşup imkanlarınız dahilinde size özel olarak biçilmiş, tasarlanmış bir tedavi sürecini beraber tasarlayın.