Durumsal depresyon, belirli şartlar altında ve kısa süreli olarak oluşum göstermektedir. Uyum bozukluğu olarak da adlandırılmakta olan bir sorundur. Bir stres etkenine karşı verilmekte olan sıradan ve duygusal tepkiden çok daha yoğun olan bir tepki çeşididir. Moral bozukluğu, suçluluk ve umutsuzluk gibi hisler bu dönemde varlığı göstermektedir. Aynı zamanda kişi bir şeylerden zevk alma konusunda zorluk yaşamaktadır. Davranışlarda bazı değişimler meydana gelmektedir. Yeme alışkanlıklarının değişimi, çok az ya da aşırı uyuma, ağlama nöbetleri veya öfke patlamaları görülebilmektedir.
İçindekiler
Durumsal depresyon esnasında birey günlük işlerini yapamayacak bir hale gelmektedir. Motivasyonu azalmakta ve odaklanmakta zorluk yaşayabilmektedir. Durumsal depresyon belirtileri kısa süreli olarak meydana gelmektedir. Diğer depresyon türlerine oranla daha kısa süreli ilerleme göstermektedir. Tetikleyici olay sona erdiğinde kişinin iyileştiği gözlemlenmektedir.Stres ortadan kalktıktan sonra yaklaşık 6 ay içerisinde iyileşme süreci gerçekleşmektedir.
DURUMSAL DEPRESYON NEDİR?
Durumsal Depresyon Nedir? Travmatik bir hayat değişiminin ardından ortaya çıkan kısa süreli depresif bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Durumsal depresyonun nedenleri ve belirtileri açısından karmaşık olan bir duygu durum bozukluğu olduğu söylenebilmektedir. Bu durumun belirtileri kederde görülenlere benzemektedir. Uygun bir tedavinin ve desteğin bulunabilmesi için ikisi arasında ayrım yapabilmek oldukça önemlidir.
Belirtiler tipik bir şekilde travmatik bir deneyimin ardından oluşmaktadır ve yaklaşık 90 gün içerisinde gelişim göstermektedir. Durumsal depresyonun daha yaygın olan tetikleyicilerinden bazıları bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları da içermektedir;
- Boşanma süreci
- Aileden birinin veya bir arkadaşın vefatı
- İş, ev ve okulda meydana gelen sorunlar
- Büyük bir hastalık veya kaza geçirmek
- Mali anlamda zorluk yaşamak veya iş kaybı
- Doğal afetler, saldırılar
- Mücadele gerektiren bir yaşam
- Ölüm deneyimi yaşama
DURUMSAL DEPRESYON SEMPTOMLARI NELERDİR?
Durumsal Depresyon Semptomları Nelerdir? Durumsal Depresyon belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;
- Umutsuzluk duygusu
- Karın ağrısı
- Baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı
- Fiziksel problemler
- Uyku düzeninde değişim
- Yeme içme düzeninde değişim
- Üzüntü, keder
- Ağlama nöbetleri
- Endişe ve kaygı
- Bunalma hissi
- Aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma
- İntihar düşünceleri
Durumsal depresyon ile klinik depresyonun belirtileri arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Fakat iki durum arasında farklılıklar bulunmaktadır. Öncelikle durumsal depresyona sahip olan bireyler, iki hafta veya daha uzun süre boyunca en az beş belirtiyi göstermektedir. Belirtiler ise bireyin günlük hayatındaki işlerini gerçekleştirmesine büyük oranda olumsuz etki yapmaktadır. Klinik depresyona sahip olan kişiler ise kimyasal dengesizlikleri fark etmektedir ve sanrılar, halüsinasyonlar görmektedir. Bundan dolayı da durumsal depresyon aslında uyum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Bir kişi durumsal depresyon ile yaşamaktaysa işlevsel becerilerini sürdürme olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Durumsal Depresyon Tedavisi
Durumsal depresyon tedavisinin mutlaka uygulanması gerekmektedir. Çünkü önemsenmeyip arka plana atıldığında daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Depresyon sürekli bir hale dönüşebilmektedir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak genelde başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Terapi veya ilaç tedavilerine başvurularak iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak iyileşme süresi ve süreci her hastada farklı şekilde ilerleme kaydetmektedir. Öncelikle hastanın durumunun yoğunluğuna bakılmaktadır. Hastanın durumu ne kadar yoğun ise iyileşme süreci de bir o kadar uzayabilmektedir. Bundan dolayı her birey için özel bir tedavi planlaması oluşturulmaktadır.
Durumsal depresyonun belirtilerinin fark edildiği anda tedavinin de başlatılması daha iyi sonuçlar elde edilmesine neden olmaktadır. Eğer buna yönelik bir belirti fark edilmiş ise zaman geçirmeden kişinin muayene edilmesi ve durumunun detaylarının öğrenilmesi gerekmektedir. Böylelikle tedavi süreci de başlatılmaktadır.