Destekleyici Terapi

Destekleyici terapi, psikiyatrik tanısal değerlendirmeyi gerektiren, terapistin girişimlerinin planlı bir şekilde başarıya ulaştığı bir yöntem olarak tanımlanabilmektedir. Psikodinamik temellere dayandığı bilinmektedir. Fakat bu terapi türünü kullanmakta olan terapist, hastanın ihtiyaçlarını dikkate alarak bütüncül bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. 

Son dönemlerde oldukça sık kullanılmakta olan bir yöntemdir. Burada amaç ise belirtileri iyileştirmek, ruhsal bozukluğun yenilenme riskini azaltmaktır. Öz saygıyı, ego işlevlerini ve uyum becerilerini onarmaktadır. Aynı zamanda sürdürmekte ve geliştirmektedir. Kişinin bir ruh bozukluğu olmasa da sorunlarla baş edebilmesi sağlanmaktadır.

hdwebsitegorsel

Yöntemin en sık kullanıldığı hastalıklar arasında ise depresif bozukluk, fobik bozukluk, panik atak, sosyal fobi, fiziksel durumu etkilemekte olan psikolojik etkenler, yas, intihar gibi durumlar yer almaktadır.Aynı zamanda bunama evreleri, madde kullanımı, şizofreni ve kişisel anlamda tüm bozukluklarda da başvurulmakta olan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra bazı tıbbi hastalıklardan sonra da kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir.

 

 

 

DESTEKLEYİCİ TERAPİ NEDİR?

Destekleyici Terapi Nedir? Destekleyici terapinin yapılmasının amaçları arasında hastanın belirtilerini iyileştirmek, psikolojik rahatsızlığın tekrar başlama riskini azaltmak gibi durumlar yer almaktadır. Hastanın öz saygısını, ego işlevlerini ve uyum becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir. Eğer kişinin herhangi bir psikolojik rahatsızlığı yok ise yaşadığı güncel sorunlar ile nasıl başa çıkacağı belirlenmektedir. Aynı zamanda kişinin cesaretlenmesini ve günlük hayatında daha etkili bir hale gelmesini hedeflemektedir.

Destekleyici terapi esnasında burada ve şimdi duyguları esas alınmaktadır. Hasta ile terapist arasında samimi bir ilişki oluşmaktadır. Bu şekilde bir güven ortamının oluşması ise terapiye oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır. Hastanın durumu ile ilgili detaylı açıklamalar yapılmakta, güvence verilmekte ve yol gösterilmektedir. Günlük hayatta ye alan problemlerin çözümlenmesinde önerilerde bulunulmaktadır.

DESTEKLEYİCİ DİNAMİK PSİKOTERAPİ NEDİR?

Destekleyici Dinamik Psikoterapi Nedir? Psikodinamik kurama dayanmaktadır. Bu kurama göre hastanın sorunları ve belirtileri bilinçdışı süreç ile ilgilidir. Şu an burada gözlemlenen sorunlarda aslında geçmiş dönem çocukluk dönem travmalarının etkisi bulunmaktadır. Kişinin psikolojisini ve sorunlarını ele almakta iken anne ve babasıyla olan ilişkisini, çekirdek çatışmalarını, savunma mekanizmalarını da ele almaktadır. Kişinin benliğini, üst benliğini, hayatında var olmuş kişiler ile ilişkilerini de yakından incelemektedir.

Bazen oldukça uzun süre devam edebilmekte iken bazen de kısa sürede seanslar bitmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak bu değişim göstermektedir. Genelde kısa sürede bitirildiği gözlemlenmektedir. Kısa süreli yapışan tedaviler ise sonuç odaklıdır. 1 ile 20 seans civarında bitirilmektedir. Benlik kavramı olan ve her şeyin farkında olarak bazı şeyleri değiştirmek isteyen kişilerde oldukça faydalı bir tedavi olduğu gözlemlenmektedir. Depresif bozukluk, kaygı bozukluğu, boşanma, aldatılma gibi durumlarda oldukça sık tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğu da bilinmektedir.

Açıklayıcı Psikoterapi Nedir?

Açıklayıcı Psikoterapi Nedir? Açıklayıcı psikoterapi, iç görü yönelimli olarak da isimlendirilmektedir. Bu terapi yöntemlerinin psikoanalize en yakın olan ucu olarak bilinmektedir. Açıklayıcı bir psikoterapiden bahsedildiğinde yüz yüze yapılan ve kişinin güncel sorunlarının kaynaklarının araştırıldığı bir yöntemdir. Hastanın kendi kuramı üzerinde var olan sıkıntıları ile ilişkili olarak anlattığı karmaşık ve çelişkili gibi görünmekte olan yönlerin açığa çıkarılması için bir çalışma geçekleştirilmektedir.

Bu sayede iç görü ve farkındalık sağlanabilmektedir. Aynı zamanda kişinin ilişkilerini ve ilişkilerindeki yerini daha iyi tanımasına olanak sağlanmaktadır. Bunlara farklı bakış açısı getirebilmesine de neden olunmaktadır. Aktarım tepkilerinin yorumlanması yolu ile hastanın burada ve şimdi karmaşa yaratan sorunlar ile orada ve o zaman yaşanan sorunlar arasında bağlantı kurması hedeflenmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

online-terapi

Online Terapi

Çevrimiçi (online) Psikoterapi   Teknoloji ile beraber hızlı gelişen s…

Devamını Oku
emdr-terapisi-izmir

EMDR Terapisi İzmir

EMDR Terapisi İzmir İçin Yetkili Psikoterapist Doç Dr. D. Hakan Delibaş. Yenilik…

Devamını Oku