Alkol Bağımlılığı Nedir?

ALKOL BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Alkol bağımlılığı nedir? Alkol bağımlılığı bireyin aşırı miktarda alkol tüketmesi, her gün ve her saat alkol istemesi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu durumu yaşayan kişiler, alkol almadıklarında ya da alamadıklarında alkol yoksunluğu çekmektedir. Bir bağımlılık türü olarak tanımlanan bu durum kişinin kendini kötü ve stres altında hissetmesine yol açmaktadır. Ruh hallerinde ise sürekli dalgalanmalar yaşamasına yol açmaktadır. Karamsar, mutsuz, öfkeli, sinirli, saldırgan hissetmesini sağlayabilmektedir. Ancak bu durum bazen alkol sevmek ile karıştırılmaktadır. Alkolün bağımlılık seviyesinde kullanımı sınırları belirlenmiştir;

 

 

 

-Erkekler için; bir seferde 4 ya da daha fazla birim içki ya da haftalık 14’den fazla birim içki

-Kadınlar için; bir seferde 3 ya da daha fazla birim içki ya da haftalık 7’den fazla birim içki

(Bir birim içki= Bir 330 ml lik (küçük) bira (%5 alkol oranında), 1 kadeh (140 ml) şarap (%12 alkol oranında), 1 tek (40 ml) votka-viski-cin (%40 alkol oranında) ve 1 tek (40 ml) rakı (%45 alkol oranında)

Bu belirlenen miktarın üzerinde alkol tüketimi, bedenen ve ruhan bir soruna yol açabilmektedir.

Alkol bağımlısı olan bir kişi alkolü normale oranla çok daha fazla tüketmektedir. Üstelik bu bağımlılık kişinin iş, okul, ev hayatını fazlasıyla etkilemektedir. Son derece sakıncalı ve olumsuz sonuçlar doğurduğu görülmektedir.

ALKOL BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ

Alkol bağımlılığının belirtileri arasında bireyin kendini yalnızlaştırması yer almaktadır. Ayrıca bireyin tüm hayatını olumsuz etkilemekte iş ve okul hayatını aksatmasına yol açmaktadır. Ailesinden de uzaklaşmasına neden olmaktadır. Sorumluluklarını yerine getirmesini engellemektedir. Bununla birlikte birey, iş, okul, ev, sağlık ile ilgili konuları riske attığını bilmektedir. Ancak bunu bilmesine rağmen herhangi bir şey yapmamaktadır. Maddi kayıplara yaşadığı da görülmektedir.

Alkol alınmadığı zamanlarda ise yoksunluk hissetmekte ve yoksunluğa bağlı olarak titreyip terlemektedir. Ağız kuruluğu ve odaklanma sorunu da yaşamaktadır. Bazı durumlarda da bu bağımlılığı bırakmak için çabalamaktadır ancak bir sonuç elde edememektedir. Bireyin kendi kendine alkolü bırakması oldukça zorlaşmaktadır. Bundan dolayı mutlaka tedavi olması ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Eğer tedavi edilmez ise sağlık açısından ciddi problemlere yol açabildiği gözlemlenmektedir.

ALKOL BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ

Alkol bağımlılığının nedenleri arasında geçmişte yaşanmış olan travmalar yer alabilmektedir. Maddi problemler, sorunlu kişilik yapısı bu durumu ortaya çıkarabilmektedir. Sık rastlanan nedenlerden biri arasında çocukluk döneminde yaşanan travmaların yer aldığı görülmektedir. Anne babanın boşanması, aile içi şiddet, taciz, alkol bağımlılığı sorununa neden olabilmektedir. Bununla birlikte kazalar ve ölümler de alkol bağımlılığının yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bireyler alkolü bir sorunu çözmek (sosyal fobi, korku, endişe, depresyon, boşluk hissi, sıkıntı hissi vb…) olarak kullanmaktadır. Fakat bu çözüm yolu kısa sürede işe yarar ve bir süre sonra bu çözüm sorunun kendisi olur. Bu arada çözmek için alkol aldığı sorun ise halen aynı yerinde durmaktadır…

Buna neden olan bir diğer sorun ise psikolojik rahatsızlıklardır. Kaygı bozukluğu, depresyon gibi rahatsızlıklar alkol bağımlılığına neden olabilmektedir. Ancak kişinin duygu durumu alkol ile daha da kötü bir hale dönüşmektedir. Nedenlerden bir diğeri ise maddi sorunlardan kaynaklanmaktadır. İşsizlik, borç, geçinmek için çabalamak, yeteri kadar kazanç elde edememek bireyi bu duruma sürüklemektedir. Alkole başvuran bireyle bununla sorunlarını unutabileceğini düşünmektedir.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Alkol bağımlılığı nasıl tedavi edilir? Alkol bağımlılığı tedavi edilebilen bir ruhsal hastalıktır. Ancak tedavi yapılabilmesi için kişinin alkol bağımlısı olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Başvurulan ilk tedavi yöntemi ise psikoterapi olarak bilinmektedir. Psikoterapi süreci sonrası oldukça kritik bir dönemdir. Çünkü bu noktada bireyin alkol tüketmek istememesi, yeniden başlamak istemesi önemli görülmektedir. Bundan dolayı alkol bağımlısı olan kişilerin yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Alkol bağımlılığının tedavisinde Bilişsel Davranışçı TerapiEMDR psikoterapisi gibi yöntemler etkilidir. Bunun yanında fiziksel bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir. Bireyin kesinlikle tedaviyi aksatmaması ve alkol bağımlısı olduğunun farkında olarak bundan kurtulmak istemesi gerekmektedir.

Alkol Bağımlılığı Ne Zaman Fark Edilir?

Alkol bağımlılığı ne zaman fark edilirAlkol bağımlılığı pek çok farklı nedenden dolayı başlayabilmektedir. Ancak genel anlamda çocuklukta yaşanan travmalardan dolayı başladığı görülmektedir. Şiddet, taciz, boşanma gibi durumlar bireyin psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir. Böylelikle de alkol bağımlılığı sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Her alkol tüketen ya da alkolü seven bağımlı olarak görülmemektedir. Alkol bağımlısı olan kişiler, bu durumda yoksunluk yaşamaktadır. Vücudunda fiziksel tepkilerin oluştuğu da görülmektedir. Titreme, terleme gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kendini kötü hissettiği gözlemlenmekte ve tüm sorumluluklarını kenara attığı görülmektedir. Ailesi ile vakit geçirmemekte, okuluna ya da işine vakit ayırmamaktadır. Sadece alkol içmek istemekte ve içmediğinde ise sinirlenmektedir. Bu gibi tepkiler alkol bağımlılığı olduğunun fark edilmesini sağlamaktadır.

Alkol Bağımlılığı Normal Yaşama Etkisi Nedir?

Alkol bağımlılığı normal yaşama etkisi nedirAlkol bağımlılarını normal bir hayat düzeni kalmamaktadır. Bu bireyler her saat her an alkol tüketmek istemektedir. Kendilerini ailelerinden soyutlamakta ve sosyal hayata kapatmaktadırlar. Sürekli yalnızlaşmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bunun yanında ailesini göz ardı etmekte ve onlarla vakit geçirmek istememektedir.

Bir diğer sorun ise okul hayatını ve iş hayatını aksatmaktır. Okuluna ve işine devam etmek istememektedir. Buralardan kendini uzaklaştırmakta ve tüm sorumluluklarını bir kenara atmaktadır. Tek düşündüğü şey zamanla alkol haline gelmektedir. Böylelikle kendini sıkıntılardan uzaklaştırdığını düşünmektedir. Daha iyi hissetmek için alkol içmeye devam etmektedir. Eğer içemediği bir an olursa sinirlenmekte ve aşırı gergin tepkiler sergilemektedir. Bazı durumlarda kontrolünün kaybedebilmektedir. Tüm bu nedenler normal bir hayat sürdürebilmesini imkânsız hale getirmektedir. Bundan dolayı mutlaka alkol bağımlısı olduğunu kabul etmesi ve tedaviye başlaması gerekmektedir.

Alkol Bağımlılığından Kurtulmak Mümkün müdür?

‘’Alkol bağımlılığından kurtulmak mümkün müdür?’’ sorusu özellikle bu bireylerin yakınları tarafından merak edilmektedir. Ayrıca alkol bağımlısı olduğunu kabul eden kişiler tarafından da sorulduğu görülmektedir. Eğer birey alkol bağımlılığını kabul ediyor ise tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmaktadır. Ancak birey alkol bağımlısı olduğunu hiçbir şekilde kabul etmiyorsa işler zorlaşabilmektedir.

Bu nedenle yapılması gereken ilk şey bireye alkol bağımlısı olduğunu kabul ettirmektir. Çünkü bu sayede tedavi uygulanmaya başlanabilmektedir. Psikoterapi ile bireyin bağımlılıktan kurtulması sağlanmaktadır. Bu süreç kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Çünkü bazı bireyler durumu başta kabullenebilmektedir. Ancak bazıları ise yıllarca kabul etmekten kaçınmakta ve alkol bağımlısı olmadığını iddia etmektedir. Uzun zamandır bu sorunu yaşayan bireylerin tedavi süreci uzayabilmektedir. Doğru bir teşhis ve doğru bir tedavi ile alkol bağımlılığından kurtulmak mümkündür. Bağımlılığı kabul etmeyen bireylerle içgörü geliştirici müdahaleler çalışılır, alkolden uzak durması içim motivasyonel görüşme teknikleri kullanılabilir.

Alkol Bağımlılığı Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alkol bağımlılığı tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir? Bireyin tedavi sonrasında kontrol altında tutulmaya devam etmesi gerekmektedir. Bazı hastalar tedavi amacıyla hastaneye yatırılmaktadır. Hastaneden çıktığı dönemde bazı ilaçları kullanması önerilmektedir. Bunların dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Eğer tedavi sonrasında yeniden yoksunluk yaşarsa tekrar muayene edilmesi önerilmektedir. Kısacası her ne kadar tedavi bitmiş olsa da birey sürekli kontrol altında olmaktadır. Terapilere devam etmesi gerekmektedir. Alkol bağımlılığı tekrarlayabilir, burada asıl olan tekrarladıktan çok kısa bir süre sonra tekrar karar alıp alkoldan uzak durmaya yeniden başlamak için kişiyi motive etmektir.

Alkol Bağımlılık Seviyeleri Nelerdir?

Alkol bağımlılık seviyeleri nelerdirAlkol sevmek ile alkol bağımlılığının kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Normal bir düzende bireyler alkolü arada bir tüketmekte ve yoksunluk çekmemektedir. Ancak alkol bağımlılığı yaşayan kişiler yoksunluk yaşamaktadır. Hatta bir kısmı ailesini, işini, okulunu bir kenara atmaktadır. Kendini hepsinden soyutlamakta ve yalnız bir şekilde sürekli olarak alkol tüketmektedir. Ayrıca gün içerisinde zaman fark etmeksizin sürekli olarak alkol istemektedir. Bazı bağımlılar alkol bağımlısı olduğunu kabul etmekte ve tedavi olmayı kabullenmektedir. Bir kesim ise asla bunu kabul etmemekte ve sürekli olarak tedaviyi reddetmektedir. Bundan dolayı da kişinin bağımlılığı artmakta ve git gide daha da yalnızlaşmaya başlamaktadır. Eğer tedavi uygulanabilirse bağımlılığın sona erdiği gözlemlenmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kumar-bagimliligi-nedir

Kumar Bağımlılığı Nedir?

Kumar bağımlılığı nedir? Kumar bağımlılığı, kişinin gündelik hayatındaki işlevse…

Devamını Oku
kumar-bagimliligi

Kumar Bağımlılığı

Kumar bağımlılığı, oldukça ciddi sorunlardan bir tanesidir. Hayatı olumsuz etkilemekt…

Devamını Oku