BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Borderline kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu olarak da bilinmektedir. Bireyin kendisi ve başkası hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkilemekte olan ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğu bireyin kendisi hakkında sahip olduğu öz imgeye dair sorunlar, duygular ile davranışları yönetme zorluğu ve başkaları ile ilişkilerde istikrarsızlık biçiminde görülebilmektedir.
Sınırda kişilik bozukluğu yaşamakta olan bir birey yoğun bir şekilde terk edilme duygusu içerisindedir. Yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilmektedir. Bireyin gösterdiği yoğun öfke, dürtüsellik ve sık ruh hali değişimleri kendisi sevgi dolu ilişkiler kurmak istese de çevresinden diğerlerini uzaklaştırabilmektedir.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Bu durum kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığı tanımlamakta olan borderline kelimesi sınırda ve belirsiz anlamlarına sahiptir.Nevroz ve psikoz olarak adlandırılmakta olan iki psikiyatrik durum arasında sınır olarak kabul edilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmakta olan bir durumdur.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDENLERİ
Borderline kişilik bozukluğu nedenleri tam olarak bilinmemektedir ancak bu duruma neden olabilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Genetik temellerin bu durumun oluşumuna neden olabildiği gözlemlenmektedir. Özellikle birinci derece akrabalarında bu durumun görüldüğü kişilerde ortaya çıkma ihtimalinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sır sağlıklı bir beyne sahip olan kişiler ile borderline olan kişilerin beyinleri arasında birtakım farklılıkların bulunduğu gözlemlenmektedir. Ancak bu fark arasındaki ilişki tam olarak kurulamamıştır.
Çocukluk döneminde yaşanan taciz, tecavüz, saldırı, istismar gibi durumlar bu durumun tetiklenmesine neden olabilmektedir. Çocuklukta yaşanan travmaların bu durumun ortaya çıkma ihtimalini artırdığı gözlemlenmektedir.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Aile, arkadaş ve sosyal ortamda çabuk değişen duygular
- Benlik duygusunda bozulma
- Biriyle çok çabuk yakın ilişki kurma, aniden iletişimi kesme
- Kendine zarar verme
- İntihar düşüncesi ya da girişimi
- Dikkatsiz ve hızlı araba sürme
- Kumar oynama
- Abartılı cinsel davranışlar
- Boşlukta hissetme
- Öfke kontrolü yaşama
- Ani gerçekleşen ve yoğun yaşanan ruh halleri
- Gereksiz para harcama
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir? İlk olarak bireyin genel durumu hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Ardından bireyin ne gibi sorunlar yaşadığı sorgulanmaktadır. Bununla birlikte bireyin hayatına var olan sorunlar tespit edilmektedir. Sınırda kişili bozukluğu belirtileri arasından hangilerini taşımakta olduğu da belirlenmektedir. Böylelikle bireye teşhis konulabilmekte ve nasıl bir yol izlenebileceği belirlenmektedir.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU RİSK FAKTÖRLERİ
Borderline kişilik bozukluğu risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Genetik yatkınlık
- Aile içi şiddet ve aile içerisine kriminal bir öykünü varlığı
- Uygunsuz ebeveyn davranışı ve tutumlar
- Doğumdaki risk faktörleri
- Birinci derece akrabalarda psikiyatrik rahatsızlıklar
- Çocukluk dönemi ihtimal ve istismar
Bunlar kesin değildir ancak bazı bireylerde sınırda kişilik bozukluğu oluşmasına neden olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Böyle bir durumun varlığında bireyin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir aksi takdirde durum daha ciddi bir boyuta ilerleyebilmektedir.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Borderline kişilik bozukluğu tedavisi hastanın durumunun boyutuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Her hastanın hastalığı farklı boyutlarda gerçekleşebilmektedir. Bundan dolayı da farklı durumlara uygun bir tedavi seçilerek ilerleme kaydedilmektedir. Hastanın tedaviye düzenli bir şekilde devam etmesi iyileşmesinde büyük bir role sahiptir. Bundan dolayı tedavi sürecine önem gösterilmesi gerekmektedir.